Γαστρονομία
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Στην Αχαια παράγεται σε αφθονία αριστης ποιότητας ελαιόλαδο και κρασί Ανωτέρας Ποιότητας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), όπως Ροδίτης, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο. Επισης η Αχαΐα είναι γνωστή για τα τοπικά τυριά της, όπως η φέτα Καλαβρύτων, που παράγονται στα σύγχρονα γαλακτοκομεία της περιοχής και αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο ως εξαιρετικής ποιότητας. Παραδοσιακά προϊόντα αρτοποιίας ανώτερης ποιότητας και των ζυμαρικών (χυλοπίτες, τραχανά). Στα βουνά, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ντόπια κρέατα (κατσίκι, αρνί, βοδινό, κοτόπουλο), στα κάρβουνα ή μαγειρεμένα με τοπικές συνταγές. Κοκκορας-ζυμαρικά, ψημένα σε πήλινα με αρνί ή κατσίκι, αρνί ή κατσίκι μαγειρεμένο σε ελαιόλαδο και ρίγανη, το κουνέλι στιφάδο, το βόειο κρέας, γίδα βραστή είναι αξέχαστες γεύσεις. Ακριβώς όπως αξέχαστα είναι τα φασολάκια στα ορεινά χωριά της Ακράτας και Καλαβρύτων. Στο Πλανητέρο, στα Τριπόταμα, στην περιοχή της Δάφνης, μπορειται να δοκιμάσετε πέστροφα - τηγανητή, ψητή ή βραστή σε βότανα . Υπάρχει αφθονία ψαριών σαν ορεκτικό οπως κέφαλοι και χέλια από την λιμνοθάλασσα Παπάς ή απο την λίμνη Πρόκοπου .Επισης γαύρος μαγειρεμένος σε λάδι στο παραδοσιακό ψαροχώρι των Αλυκών που η γευση του είναι ανίκητη. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα, υπάρχει η πικάντικη ψαρόσουπα (Μπουργέτο) συνήθως από Ψαρια-Σκορπιους η οποία είναι μοναδική. Όσο για τη σταφίδα, που είναι σε αφθονία στην περιοχή της Αιγιάλειας και μπορεί να τις δειτε να κρέμονται από το αμπέλι, ή να υποκεινται σε ξήρανση στα αλώνια, ανάλογα με την εποχή του έτους. Ξηρή ή φρέσκια, η περίφημο Βοστίτσα (Π.Ο.Π) είναι η καλύτερη ποικιλία μαύρης κορινθιακής σταφίδας στον κόσμο και είναι μια πραγματική απόλαυση.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Στην Αχαια παράγεται σε αφθονία αριστης ποιότητας ελαιόλαδο και κρασί Ανωτέρας Ποιότητας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), όπως Ροδίτης, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο. Επισης η Αχαΐα είναι γνωστή για τα τοπικά τυριά της, όπως η φέτα Καλαβρύτων, που παράγονται στα σύγχρονα γαλακτοκομεία της περιοχής και αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο ως εξαιρετικής ποιότητας. Παραδοσιακά προϊόντα αρτοποιίας ανώτερης ποιότητας και των ζυμαρικών (χυλοπίτες, τραχανά). Στα βουνά, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ντόπια κρέατα (κατσίκι, αρνί, βοδινό, κοτόπουλο), στα κάρβουνα ή μαγειρεμένα με τοπικές συνταγές. Κοκκορας-ζυμαρικά, ψημένα σε πήλινα με αρνί ή κατσίκι, αρνί ή κατσίκι μαγειρεμένο σε ελαιόλαδο και ρίγανη, το κουνέλι στιφάδο, το βόειο κρέας, γίδα βραστή είναι αξέχαστες γεύσεις. Ακριβώς όπως αξέχαστα είναι τα φασολάκια στα ορεινά χωριά της Ακράτας και Καλαβρύτων. Στο Πλανητέρο, στα Τριπόταμα, στην περιοχή της Δάφνης, μπορειται να δοκιμάσετε πέστροφα - τηγανητή, ψητή ή βραστή σε βότανα . Υπάρχει αφθονία ψαριών σαν ορεκτικό οπως κέφαλοι και χέλια από την λιμνοθάλασσα Παπάς ή απο την λίμνη Πρόκοπου .Επισης γαύρος μαγειρεμένος σε λάδι στο παραδοσιακό ψαροχώρι των Αλυκών που η γευση του είναι ανίκητη. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα, υπάρχει η πικάντικη ψαρόσουπα (Μπουργέτο) συνήθως από Ψαρια-Σκορπιους η οποία είναι μοναδική. Όσο για τη σταφίδα, που είναι σε αφθονία στην περιοχή της Αιγιάλειας και μπορεί να τις δειτε να κρέμονται από το αμπέλι, ή να υποκεινται σε ξήρανση στα αλώνια, ανάλογα με την εποχή του έτους. Ξηρή ή φρέσκια, η περίφημο Βοστίτσα (Π.Ο.Π) είναι η καλύτερη ποικιλία μαύρης κορινθιακής σταφίδας στον κόσμο και είναι μια πραγματική απόλαυση.